söndag 22 februari 2015

Braun Behemoths



Champagne Pol Roger 'Cuvee Sir Winston Churchill' 2002
Kvällens största vin sätter ribban direkt för en supermeny med en helvetes massa bra viner. Vi landar fort i en autolytisk Champagne o hittar kall grädde, massor av krämig citrus, lemon curd, brioche, mineraler, kakao, mariekexen. Eftersmaken är lång supersnygg o krämig hela vägen till Boulangeriet. Det här vinet får koras som kvällens chef och som ett bra pris efter 25 år i tjänsten.
94p

Savennieres  Nicolas Joly  'Coulee de Serrant' 1985
Två stilla vita följer av dramatiskt olika karaktär. Först ut är ett tydligt utvecklat vin av den gamla skolan, det doftar av gula äpplen, mineraler,  något asiatiskt, bivax, mentol, apelsinmarmelad. Något lätt oxidativt hittar fram, men det känns solitt o rent för vad är. Det är ett komplext och högst personligt vin. Frukten är intensiv, frisk som attans och förhållandevis lätt. Avslutningen är torr och drar nästan åt det salta sten hållet.
90p

Chardonnay Felton Road 'Block 2' 2012
Det står en kvast av snygga rostade fat som en raket upp ur det här glaset. Konstrasten är slående, och kanske därför upplevs det initialt som nästan överdrivet rostat. Så är dock inte fallet. Det här är ett vin med perfekt balans mellan Bourgogne och nya världen. Frukten är underbart slank o grapeig, med intensiv gul citrus i mitten. Det är inte tropiskt men det är sådär generöst fruktigt med en knivskarp syra och dom snygga svagt smöriga faten.
92p


Champagne Deutz 'Cuvee William Deutz' 2002
Bonusskumpa dyker upp och sätter lite röda äpplen in i flighten, det är stramt, elegant som attans och frukten drar åt det lite mer torkade aromerna, vi hittar torkad aprikos, en fin mineralitet. Det är en tuff kamp idag när Churchill varit framme, men det här är attans bra. Inte lika publikfriande kanske, och något yngre i sin framtoning, men hem går det.
92, (93)p

Bourgogne Domaine Michel Lafarge Volnay 'vendanges sélectionnées' 2009
Det är ett oerhört ljust rött vin som får ackompanjera kvällens duck a l'orange. Det är först något återhållet med sen kommer det mandelmassa, jordgubbar, apelsiner, körsbär ur glaset. Det är fjäderlätt frukt, friskt och elegant som attans, och med en fin skärpa till maten.
92p

Bourgogne Louis Jadot 'Beaune Premier Cru' 2004
Rödvin nr 2 är betydligt kryddigare i sin framtoning, och har också en något generösare fruktprofil,
Vi hittar läder, svamp, katrinplommon och en utveckling som det andra vinet ännu inte kommit till.
Det är mjukt, rikt o mufsigt by bourgogne standards. Gott.
92p


Vin Santo Fattoria Felsina 2004 
Vi är inte bortskämda med bra vin santo, det här är så man vill ha dom. Nästan ingenting av de där störande brända aromerna utan bara underbart torkad russinfrukt, aprikos, karameller, nötter, fat, o en lång underbar rik frisk fet eftersmak.
93p


/stefano scharzhofsberger

Inga kommentarer: